GUIDE

Hissgradiner

Hissgardiner är perfekta för knepiga fönsterplaceringar eller kombineras med långa gardinlängder för att ta din gardinupphängning till nästa nivå.

Vanliga frågor om hissgardiner

Hur hänger man upp en hissgardin? 

Det finns två huvudsakliga sätt att hänga upp hissgardiner. Antingen hänger du upp den ovanför fönstret eller hänger du upp den i fönsternischen. Hängs den ovanför fönstret fäster du hissgardinen så den går en bit utanför fönstret.

Hur lång ska en hissgardin vara?

Mät längden på hur långt ner du önskar att hissgardinen ska hänga. Det ser bäst ut om gardinen slutar vid fönsterbrädet.

Hur bred ska en hissgardin vara?

Du ska mäta själva fönstret, från insidan av fönsterkarmen. Sedan väljer du om du vill att gardiner hänger inne i själva fönsternischen eller utanpå. Vill du att gardinen hänger utanpå fönstret lägger du på så många centimeter på bredden som du vill att den går utanför fönstret. Om ditt fönster är 120cm och du vill att den går 5cm utanför lägger du till 10 cm (5cm +5cm). Vill du att hissgardinen sitter i fönstret väljer du innermåttet på ditt fönster. De flesta hissgardiner säljs i mått om 10 cm, exempelvis 120, 130 och 140 cm men vi syr upp hissgardiner efter dina exakta mått så att du kan få en gardin som passar exakt i ditt fönster.

Hur tvättar man hissgardiner?

Det bästa är att försöka undvika att tvätta hissgardinen. Det gör du bäst genom att regelbundet damma av dina hissgardiner med dammsugare eller ta ner dina gardiner och skaka och vädra gardinerna. Småfläckar kan du ta bort med en ren fuktig svamp eller trasa och ljummet vatten. Vid svårt smutsiga hissgardiner rekommenderar vi att du lämnar in gardinen på kemtvätt.