Tvättråd linneduk

Låt oss börja med att slå fast att tvätta linne och linnedukar, och att stryka linne och mangla inte är svårt – linne är ett fantastiskt material som tål en hel del.

Tvätta linneduk

Linne kan tvättas i 60°C, men vi rekommenderar ändå att för ömtåligare linneföremål såsom linneservetter, bordstabletter och linnedukar köra ett tvättprogram på 40°C.

Om det är första gången som linneduken ska tvättas bör du blötlägga den i 20 minuter innan tvätt. Detta gör man för att undvika eventuella brytveck. Efter blötläggningen lägger du in linneduken i maskin och tvättar på 40 grader med ett skonsamt eller milt tvättmedel.

Stryka eller mangla linne

Innan du stryker på linneduken så fukta tyget genom att spraya det med en sprayflaska med vatten. Låt vattnet gå in i tyget en stund och stryk sedan duken på hög värme.

Vill du åt en riktigt slät och glansig yta är det kallmangling som gäller. Att mangla linnedukar och servetter är lättare än du tror, det kräver dock att du har tillgång till en mangel. Bor du i lägenhet kan du ha turen att det står en mangel i tvättstugan. Läs instruktionerna för mangeln och testa en att mangla, det kan vara lättare att börja med att mangla en handduk och gå sen vidare till duken när du förstått hur den fungerar. När man manglar linne sätts ett hårt tryck på linnets fibrer som gör att lystern framträder på ett vackert sätt. Fukta och sträck ut linneduken innan du börjar mangla. Vik den sen på längden så så att den går in i mangeln. Mangla tyget något fuktigt och låt sedan torka. Vill du åt extra mycket glans på din linneduk så kan du mangla den torra duken en gång till.

Vill du ha fler tips på hur du tvättar linne hittar du våra tvättråd för linne här.